×

Diyanet Kültür & Kongre Merkezi

Kategori: Kültür/ArGe
Lokasyon: Ankara
Proje Tarihi: 2017
İşveren: Diyanet İşleri Başkanlığı
Alan: 54,000 m²
Ekip: Aydan Volkan, Selim Cengiç, Onur Arat, Erhan Yıldız, Adnan Eser

Ankara Diyanet İşleri Başkanlığı kompleksinin içindeki Ahmed Hamdi Akseki Camisi’nin arkasındaki alanda planlanan kültür, kongre ve medya merkezi için açılan davetli yarışmaya sunulan projede ana tasarım hedefi, yoğun bir bölge içinde kongre merkezini barındıracak büyük bir kütleyi caminin siluet etkisini bozmadan yerleştirmektir.

Öneride, camiden ve ana yoldan bakıldığında bir yapı yerine eğimle yükselen bir kent ormanı görülmesi amaçlanmıştır. Caminin ve kompleksteki diğer yapıların da kongre ve kültür merkezi ile birlikte günün her saatinde faaliyette olacağını öngörerek yeni yapılan kongre merkezinin çatısı ve çevresi tamamen yeşil alan olarak bir kent parkına dönüştürülmüştür.

1.500 kişilik ana kongre salonu hareketli koltuklar ve plandaki düzenleme ile farklı kullanımlara izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Ana salonun yanı sıra iki adet 235 kişilik konferans salonu da kongre merkezinin toplantı gibi etkinliklerindeki ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  Binanın ağırlıklı kullanımı için kongre salonu ve fuayenin yanı sıra bir büyük, altı küçük TV stüdyosunu barındıran bir medya merkezi tasarlanmıştır. Ayrıca sergi salonu, daire başkanlığı ofisleri ve kütüphane gibi fonksiyonlar da merkezin diğer işlevsel bölümlerini oluşturmaktadır.

 

 

 

Yer altındaki iki katlı otoparkın üstünde yer alan kongre merkezi ve stüdyoların büyük kısmı zemin kotu altında bırakılarak yapının yüksekliği mümkün olan en düşük seviyede tutulmuştur. Daire başkanlığı ofisleri, fuaye ve sergi alanına ise çukur bahçelerle ışık alınarak hem bu mekanların doğal aydınlatması hem de üst kottaki peyzajın bina içinden algılanması sağlanmıştır.

Yerleştiği alanın kenarını kaldırıp içine girmiş gibi davranan kongre, kültür ve medya merkezi bu basit ama etkili hareket ile belli bir formun ardından gitmek yerine bulunduğu alana aldığından fazlasını temin eden hem cömert hem de alçakgönüllü bir yapı olarak tasarlanmıştır.